Vitale medewerkers maken vitale bedrijven

Je kunt een bedrijf niet laten groeien, je kan alleen mensen laten groeien die bedrijven doen groeien. Een gezond bedrijf heeft gezonde medewerkers nodig. Een groeiend bedrijf heeft groeiende medewerkers nodig. Een duurzaam productief bedrijf heeft daarom duurzame productieve medewerkers nodig. Als we het hebben over MVO moeten we veel meer inzetten op het PEOPLE stuk! Het rendement op het geïnvesteerd “vermogen” van mensen daar gaat het om.

Vaak worden vitaliteitprogramma’s bedacht zonder dat de medewerker zelf veel inbreng heeft. Terwijl het bevorderen van intrinsieke motivatie bij medewerkers kan zorgen voor het makkelijker beginnen en volhouden van een vitale levensstijl. Vitaal Breda is partner vanHealth2Work, Its My Life, ONVZ, SAP Nederland en Stichting Vitaal Breda hebben zich verenigd in een collectief dat de strijd aangaat met ongezond zitgedrag op kantoor. Lang zitten (sedentair gedrag) kan leiden tot vroegtijdig overlijden. Daarnaast is lang zitten geassocieerd met een 112% grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en 147% meer kans op hart- en vaatziekten (bron:TNO). Ook heeft TNO aanwijzingen gevonden dat lang zitten kan leiden tot depressies, verschillende vormen van kanker en klachten aan het bewegingsapparaat. Vooral werk is een belangrijke oorzaak van sedentair gedrag waardoor TNO spreekt over een ‘nieuw arbeidsrisico’. De bedrijven willen met de inzet van zogeheten ‘Fitcoins’ gezonder gedrag stimuleren.

Nederlanders brengen gemiddeld 8,7 uur per dag zittend door. Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en diabetes. Ook lopen we een groter risico op een depressie of burn-out. Bewegen kan deze risico’s tegengaan. Want de toekomst is niet rooskleurig: als we niet in beweging komen, heeft 62% van de volwassen Nederlanders in 2040 overgewicht. Verontrustende cijfers. Maar er is gelukkig ook goed nieuws! Met kleine stapjes kunnen we namelijk samen grote veranderingen teweegbrengen. En technologie en gamification spelen hierbij een cruciale rol…


Virtuele gezondheidsmunt Fitcoins®

Onze partner ItsMyLife heeft een digitaal platform ontwikkeld waar je eenvoudig de mensen binnen jouw organisatie of community informeert over de keuzemogelijkheden die er zijn. Dat kunnen activiteiten zijn van lokale aanbieders zoals sportscholen, sportverenigingen, yoga-studio’s of het zwembad, maar ook workshops op maat die ons lokale en landelijke netwerk van professionals voor je kan verzorgen bij jou op locatie. Wij helpen je met de samenstelling van dit aanbod. Zelfs activiteiten die je al organiseert kunnen via dit open platform worden aangeboden. Zo ontstaat er één digitaal plein waar alles samenkomt. Elke deelnemer download vervolgens de Its My Life Health-app op zijn of haar smartphone. Door vaker te bewegen (lopen en fietsen) verdient elke deelnemer Fitcoins® voor gezond gedrag. Deze Fitcoins® zijn vervolgens te besteden aan de lokale producten en diensten die we samen met jou hebben uitgekozen. Zo motiveren we de deelnemers tot gezond gedrag, belonen hen en stimuleren de lokale economie. Via het dashboard zijn deelname en effecten real-time en transparant te volgen. Zo weet je via de verzamelde data precies wat wel en wat niet werkt. We helpen je graag met de inzet van ons platform waardoor we samen gaan zorgen voor een fit, vitaal en gezond Breda en Nederland. Vitaal Breda is de lokale makelaar om verbindingen te maken en we nodigen iedereen uit om mee te doen:


Fitcoins®, challenges en rewards: gamification bij het verbeteren van je gezondheid

Het Fitcoin® eco-systeem is geschikt voor organisaties waar het grootste gedeelte van de dag zittend op kantoor wordt doorgebracht. Door de inzet van e-health via PC, smartphone en tablet, is het eco-systeem ook uitermate geschikt voor organisaties met meerdere kantoren, medewerkers die zijn gedetacheerd bij de klant of onderdeel zijn van een internationaal netwerk. Het eco-systeem geeft inzicht, vergroot kennis, zet aan tot actie, motiveert, verbindt en volgt de voortgang. Meer en vaker bewegen (beweegmomentjes, lopen, traplopen, fietsen) levert direct Fitcoins® op.

Deze Fitcoins® zijn te besteden in de Health Catalogus die de Its My Life™-ambassadeur van de organisatie (bedrijf, school, vereniging, gemeente) zelf samenstelt. Daarbij kan de ambassadeur kiezen uit lokaal, regionaal en landelijk aanbod aan gezonde producten, workshops, trainingen, coaching en aanbiedingen. Alles voor een gezond en betekenisvol leven op één digitaal systeem.


Ik wil meer informatie over HetBedrijfTelt